(PITAJTE NAŠE EKSPERTE)
 • SRBIJA
 • SRBIJA
 • Svrab, peckanje, iritacija i pojačan sekret, često neprijatnog mirisa predstavljaju simptome koji najčešće prate vaginitis, odnosno upalu vaginalne sluzokože, a mogu se desiti svim ženama, u različitim periodima njihovog života.

  Iako su simptomi vaginitisa specifični, uzroci su brojni i različiti.

  Bakterijska vaginoza je najčešće zapaljenje vagine, zatim vaginitis izazvan od strane gljivice Candida i vaginitis usled trihomonijaze ili hlamidije.

  Međutim, pored rasta patogenih mikroorganizma unutar vagine, vaginitis može biti uzrokovan i drugim uzrocima. Tako je atrofični vaginitis koji se javlja uglavnom tokom menopauze posledica smanjenja koncentracije estrogena, dok je atipični vaginitis vaginitis nespecifične etiologije. Takođe upotreba spermicidnih masti, vaginaleta, kondoma i uopšte proizvoda sa iritantnim agensima može dovesti do alergijskog vaginitisa.

  Ali koji god da je bio uzročni faktor za pojavu vaginitisa, primarni uzrok koji je doveo do njega ili njegov rezultat je poremećaj normalne vaginalne flore. Odnosno, smanjenje populacije korisnih mikroorganizama i uglavnom laktobacila koji su normalno prisutni u vagini, kao i u drugim delovima našeg tela (crevna i usna duplja kao i na koži) i imaju za glavnu ulogu obezbeđivanje prirodne zaštite od različitih patogenih mikroba.

  Nažalost, ovi korisni mikroorganizmi mogu biti poremećeni mnogim faktorima kao što su lekovi (antibiotici, antifungici, kontraceptivi, hemoterapija), menopauza, menstruacija i svakodnevni stres.

  Obnavljanje i očuvanje laktobacila u adekvatnim populacijama uz upotrebu probiotičkih proizvoda koji nude gotove korisne mikroorganizme čini se idealnim i neophodnim.

  Ova informacija je namenjena opštem informisanju i informisanju javnosti i ni na koji način ne može zameniti savet lekara ili drugog nadležnog zdravstvenog radnika.