(PITAJTE NAŠE EKSPERTE)
 • SRBIJA
 • SRBIJA
 • Leto je stiglo, međutim, uz vrućine i česte odlaske na more i u bazene, javlja se i gljivični vaginitis koji pogađa većinu žena, najčešće tokom leta, sa pojavom karakteristnog gustog beličastog sekreta koji prati svrab, peckanje i iritacija.

  Prema C.D.C. (Centar za kontrolu bolesti) SAD, do 90% svih žena će imati gljivični vaginitis bar jednom u životu, dok 40-50% ima dve ili više epizoda, 15-25% će imati i češće, dok prilično veliki broj žena ima i asimptomatski vaginitis (do 25%).

  Gljivični vaginitis nastaje uglavnom zbog prekomernog rasta gljivica vrste Candida albicans, koja je normalno prisutna u vagini i harmonično koegzistira sa ostalim prisutnim mikroorganizmima (uglavnom laktobacilima), čineći tako normalnu vaginalnu floru i zaštitnu liniju odbrane za održavanje zdravlje vagine.

  Promena populacije laktobacila rezultira promenom pH (kiselosti vagine) na manje kisele ili čak alkalne vrednosti, smanjenjem proizvodnje vodonik peroksida koji inhibira rast patogenih mikroorganizama i stvaranjem uslova pogodnih za proliferacija anaerobnih mikroorganizama i vrsta Candida.

  Mnogi faktori mogu smanjiti populaciju laktobacila i poremetiti delikatnu ravnotežu između mikroorganizama vaginalne flore što dovodi do prekomernog rasta gljivica. Glavne su visoke temperature i vlažnost vazduha koje se naročito primećuju tokom letnjih meseci zbog redovnih odlazaka na more i u bazene, boravka u mokrim kupaćim kostimima, uskog sintetičkog donjeg veša i farmerki, intenzivnije seksualne aktivnosti, uzimanja antibiotika, upotreba kontraceptiva itd. čak i svakodnevni stres.

  Dobra je praksa da se laktobacili održavaju u adekvatnim populacijama korišćenjem probiotičkih proizvoda koji direktno obnavljaju ove korisne mikroorganizme i smanjuju mogućnost stvaranja povoljnog okruženja za rast gljivica.

  Ove informacije su namenjene opštem informisanju i informisanju javnosti i ni na koji način ne mogu zameniti savet lekara ili drugog nadležnog zdravstvenog radnika.