(PITAJTE NAŠE EKSPERTE)
 • SRBIJA
 • SRBIJA
 • Šta odabrati?

  Priča o tamponima  zbog kojih su neke žene imale tzv. toksični šok nije prošlost.Tokom leta u primorskim gradovima žene veoma često  koriste tampone da bi se kupale u moru.

  Tamponi su idealna zamena za uloške dok borave na moru jer se mogu kupati bez ograničenja.

  Zbog toplote i vlažnosti u vagini na tamponima se brzo i lako razmnožavaju mikroorganizmi, pa je povećan rizik od nastanka sindroma toksičnog šoka.

  ZATO : Birajte tampone proverenih proizvođača i menjajte ih čim izađete iz vode. Do šoka dolazi kada bakterija Staphilococcus auerus oslobodi otrov koji se širi putem krvi. Ovaj sindrom je redak, ali opasan. Polovina svih slučajeva toksičnog šoka događa se kod žena koje upotrebljavaju tampone.

  Sindrom toksičnog šoka nije vezan samo za ginekologiju, iako se najčešće vezuje za upotrebu tampona. Srećom, mogućnost za nastanak ovog ozbiljnog poremećaja je vrlo mala, posebno ukoliko se tamponi koriste pravilno.

  Upravo zbog toga ih treba često menjati, najbolje svaka tri sata. Sindrom toksičnog šoka najčešće se dešava kod mladih žena koje su tokom menstrualnog krvarenja koristile tampone sa velikom moći upijanja.Tamponi koji imaju visoku moć upijanja i koji zbog toga obično duže stoje u vagini predstavljaju odličnu podlogu za razmnožavanje bakterije Staphilococcus auerus. Ako je vagina tokom vađenja tampona suva ili se tampon teško vadi, onda budite sigurni da on ima veću moć upijanja nego što vama treba.

  Veoma je važno i da žene na vreme prepoznaju simptome toksičnog šoka.

  Neki od tih simptoma su: povišena telesna temperatura, povraćanje, proliv, glavobolja, pad krvnog pritiska, bolovi u mišićima i osip po telu.

  Ako žena uoči ovakve simptome treba odmah izvaditi tampon i otići lekaru.
  Lečenje je antibioticima. Kod oko 30% žena koje su imale ovaj sindrom bolest se ponovo javlja, mada u blažem obliku.
  Ženama koje su jednom imale sindrom toksičnog šoka zabranjuje se uporaba tampona.