(PITAJTE NAŠE EKSPERTE)
 • SRBIJA
 • SRBIJA
 • Mitovi o najboljem vremenu i učestalosti seksa pri pokušaju trudnoće mogu dovesti do nepotrebnog stresa. Čak i kada par pokušava da zatrudni, ne moraju imati seks svaki dan i nema potrebe da prekidaju sve i žure u krevet u trenutku ovulacije.

  Pošto spermatozoidi žive nekoliko dana u ženskom reproduktivnom traktu, seks dva do tri puta nedeljno dovoljan je za većinu parova.

  Za parove koji više vole da nemaju seks često, ključno je da spermatozoidi čekaju jajnu ćeliju. Žene sa menstrualnim ciklusom od 28 do 30 dana obično ovuliraju oko dvanaestog ili četrnaestog dana ciklusa. Nakon ovulacije, jaje se oslobađa iz jajnika, i ulazi u jajovod. Jajno jaje ima životni vek od 12 do 24 sata tokom kojeg se može oploditi spermatozoidom.

  Istraživanja su pokazala da seks u danima neposredno pre ovulacije najčešće dovodi do trudnoće. Najveće stope trudnoće su primećene ako je došlo do seksa dan pre ovulacije (dan povećanja LH otkriven je testovima za ovulaciju koji se nalaze u slobodnoj prodaji u apotekama).

  Seks od čak šest dana pre ovulacije takođe ima šanse da dovede do trudnoće, ali je šansa mnogo manja. Ako je jedini seksualni odnos bio tek nakon ovulacije, nije dolazilo do trudnoće. Zbog svega gore navedenog znamo da spermatozoidi treba da čekaju jajnu ćeliju.